Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Szatan (hebr. שטן satan – oskarżyciel; arab.الشيطان Szejtan – przeciwnik, złe moce) – w chrześcijaństwie, judaizmie i islamie jest to jeden z aniołów, który zbuntował się przeciwko Bogu i pociągnął do buntu inne anioły, główny sprawca zła na świecie. Niekiedy bywa utożsamiany z Lucyferem. Najczęściej uważany jest za najwyższego rangą demona, przywódcę wszystkich złych duchów. Inne imiona Szatana to: Mastema, Gadriel, Satanael, Samaël, Samiel, Siegel, Satan, anioł Edomu. W tradycji rabinicznej nosi on przydomek "szpetny".
maszkar napisał:

Czegoś się naczytał, lub ochlał, twierdząc że to symbol szatana i jeszcze dużą literą. To nie jest imię własne. Chyba że to imię Twojego boga, którego praw zaciekle bronisz.

Słowo "szatan" (pisane małą literą) może też być rozumiane jako ogólne określenie każdego upadłego anioła (diabła, demona), a nie tylko najwyższego rangą. Oprócz tego słowo szatan tłumaczy się niekiedy jako symbol, personifikację zła, nie jest to jednak tłumaczenie poprawne z punktu widzenia tych trzech religii.
Według Ewangelii Mateusza, w rozmowach z Jezusem faryzeusze odnosili się do istnienia przywódcy demonów, władcy złych duchów (por. Mt 9,34; 12,24), a Jezus nie zaprzeczał tym wypowiedziom. Mówił o władztwie szatana jako o państwie czy panowaniu, co sugeruje pewien porządek hierarchiczny. Podobnie w wizji Sądu Ostatecznego: ogień przygotowany diabłu i jego aniołom, w Księdze Apokalipsy jest mowa o Smoku i jego aniołach. Paweł z Tarsu podaje następujące nazwy: Zwierzchności, władze, rządcy świata ciemności (Ef 6,11-12)[7].

W przeciwieństwie do Nowego Testamentu, w Starym Testamencie określenie to oznacza funkcję, nie imię, a upadły anioł wypełniający tę funkcję traktowany jest tam jako źródło zła i nieprzyjaciel Boga, kusiciel człowieka. Symboliści uznają te istoty za symbole zła, realiści Kościoła katolickiego mówią zaś o jak najbardziej osobowej egzystencji Szatana. Realizm dotyczący osoby Szatana jest oficjalną nauką Kościoła. W Nowym Testamencie pozycja Szatana, jako przeciwnika Boga i nieprzyjaciela rodzaju ludzkiego, zostaje poszerzona o rolę przeciwnika w dziele zbawienia dokonywanym przez Jezusa Chrystusa (Mt 16,21-23, Mk 4,15) oraz rolę przeciwnika wspólnoty chrześcijańskiej (Ap 12,17).

Nazywany jest "Nim", "oskarżycielem", "władcą tego świata", "władcą mocarstw powietrza", "diabłem", "nieprzyjacielem", "Złym", "Belzebubem", "złym duchem", "duchem nieczystym", "kłamcą", "ojcem kłamstwa", "zabójcą", "Wężem", "wężem starodawnym", "Smokiem", "władcą ognia piekielnego". Może być utożsamiany z wyszydzanym w 14 rozdziale Księgi Izajasza Królem Babilonu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
408 Postów

(maszkar)
Wyjadacz
jasta102 napisał:
Szatan (hebr. שטן satan – oskarżyciel; arab.الشيطان Szejtan – przeciwnik, złe moce) – w chrześcijaństwie, judaizmie i islamie jest to jeden z aniołów, który zbuntował się przeciwko Bogu i pociągnął do buntu inne anioły, główny sprawca zła na świecie. Niekiedy bywa utożsamiany z Lucyferem. Najczęściej uważany jest za najwyższego rangą demona, przywódcę wszystkich złych duchów. Inne imiona Szatana to: Mastema, Gadriel, Satanael, Samaël, Samiel, Siegel, Satan, anioł Edomu. W tradycji rabinicznej nosi on przydomek "szpetny".
maszkar napisał:

Czegoś się naczytał, lub ochlał, twierdząc że to symbol szatana i jeszcze dużą literą. To nie jest imię własne. Chyba że to imię Twojego boga, którego praw zaciekle bronisz.

Słowo "szatan" (pisane małą literą) może też być rozumiane jako ogólne określenie każdego upadłego anioła (diabła, demona), a nie tylko najwyższego rangą. Oprócz tego słowo szatan tłumaczy się niekiedy jako symbol, personifikację zła, nie jest to jednak tłumaczenie poprawne z punktu widzenia tych trzech religii.
Według Ewangelii Mateusza, w rozmowach z Jezusem faryzeusze odnosili się do istnienia przywódcy demonów, władcy złych duchów (por. Mt 9,34; 12,24), a Jezus nie zaprzeczał tym wypowiedziom. Mówił o władztwie szatana jako o państwie czy panowaniu, co sugeruje pewien porządek hierarchiczny. Podobnie w wizji Sądu Ostatecznego: ogień przygotowany diabłu i jego aniołom, w Księdze Apokalipsy jest mowa o Smoku i jego aniołach. Paweł z Tarsu podaje następujące nazwy: Zwierzchności, władze, rządcy świata ciemności (Ef 6,11-12)[7].

W przeciwieństwie do Nowego Testamentu, w Starym Testamencie określenie to oznacza funkcję, nie imię, a upadły anioł wypełniający tę funkcję traktowany jest tam jako źródło zła i nieprzyjaciel Boga, kusiciel człowieka. Symboliści uznają te istoty za symbole zła, realiści Kościoła katolickiego mówią zaś o jak najbardziej osobowej egzystencji Szatana. Realizm dotyczący osoby Szatana jest oficjalną nauką Kościoła. W Nowym Testamencie pozycja Szatana, jako przeciwnika Boga i nieprzyjaciela rodzaju ludzkiego, zostaje poszerzona o rolę przeciwnika w dziele zbawienia dokonywanym przez Jezusa Chrystusa (Mt 16,21-23, Mk 4,15) oraz rolę przeciwnika wspólnoty chrześcijańskiej (Ap 12,17).

Nazywany jest "Nim", "oskarżycielem", "władcą tego świata", "władcą mocarstw powietrza", "diabłem", "nieprzyjacielem", "Złym", "Belzebubem", "złym duchem", "duchem nieczystym", "kłamcą", "ojcem kłamstwa", "zabójcą", "Wężem", "wężem starodawnym", "Smokiem", "władcą ognia piekielnego". Może być utożsamiany z wyszydzanym w 14 rozdziale Księgi Izajasza Królem Babilonu.

To jest komentarz do której spośród sześciu tez, które dwukrotnie zamieściłem poprzednio?
I jakimi źródłami się posiłkujesz, ponieważ tekst, który zamieściłeś powyżej, nie jest Twojego autorstwa, lecz toczka w toczkę przytoczony z pewnej witryny (wujek google, szukajcie, a znajdziecie )

Tezy które wcześniej zamieściłem:

maszkar napisał

1. 666 jest liczbą człowieka i bestii
2. 666 nie jest zaprzeczeniem boskiej doskonałości, a raczej niedokończoności, bo Bóg w 6 dni ukończył niebo i ziemię, i wszystko co w nich, na nich się znajduje, a siódmego dnia w sobotę odpoczął i poświęcił go, czyniąc tym akt stworzenia doskonałym.
3. 666 jest także liczbą, symbolem niepohamowanego bogactwa: 1 Król. 10:14
" Ilość złota, jakie napływało do Salomona w ciągu jednego roku, wynosiła sześćset sześćdziesiąt sześć talentów..."(BW) i związanej z tym chciwości ludzi nienasyconych.
4. 666 nie ma nic wspólnego z trójcą świętą, która jest późnochrześcijańskim wymysłem.
5. 666 nie ma nic wspólnego z alfabetem łacińskim. Nowy Testament został spisany po grecku, a niektóre urywki po aramejsku.
6. 666 z wersetu 13, to formuła zadania matematycznego zawierającego odpowiedź : Co to jest? Po wodzie pływa i kaczka się nazywa.

Ciągle próbujesz odbiec od tematu, rozszerzając go ponad miarę, tak by nikt z czytających nie dostrzegł Twojej indolencji i niekompetencji. Nie ze mną te numery jasta na 102
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
maszkar napisał:
Ciągle próbujesz odbiec od tematu, rozszerzając go ponad miarę, tak by nikt z czytających nie dostrzegł Twojej indolencji i niekompetencji. Nie ze mną te numery jasta na 102
przystojniaku

tematem jest
czy jakaś menda używając znaku"666" podszyła się pod Szatana
kpiąc z wigilii
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
408 Postów

(maszkar)
Wyjadacz
jasta102 napisał:
maszkar napisał:
przystojniaku

tematem jest
czy jakaś menda używając znaku"666" podszyła się pod Szatana
kpiąc z wigilii

Już Ci pisałem, że liczba 666 nie jest liczbą szatana, Objawienie apostoła Jana dokładnie precyzuje co należy o tym myśleć. Przytoczone przez Ciebie obszerne cytaty z wikipedii.org , bez podania źródła (plagiat), nie czynią Cię ani mądrzejszym, ani lepszym. Pokazują tylko, że bez internetu Twoja wiedza nie istnieje, a z internetem istnieje 15 minut. Obchodzenie wigilii Bożego Narodzenia nie czyni nikogo chrześcijaninem i wierzącym. Nie można Cię nazwać również hipokrytą, bo nie zrozumiesz tego słowa. Używając obraźliwych i wulgarnych zwrotów w stosunku (gniocie nie o takim stosunku piszę ) do innych osób, znieważasz samego Jezusa Chrystusa i jego Ojca Boga Prawdziwego stając się sługą szatańskim w każdym calu. Zamiast zaczytywać się głupotami z internetu, poczytaj lepiej Biblię, Może się kiedyś nawrócisz. Załączam prosty program biblijny, zawierający trzy przekłady:Tysiąclecia, Warszawską i Gdańską. Dobrej lektury i pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
408 Postów

(maszkar)
Wyjadacz
Przepraszam plik był w formacie rar i nie został dodany, ale już poprawiłem Jest wolny od wirusów, działa pod Windows.
Plik załącznika:
Nazwa pliku: biblia_win_14_full.zip
Wielkość pliku: 47516
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
Tak sie zastanawiam, czym ten bog tak sie zmeczyl, ze musial odpoczywac caly dzien.

Oczywiscie nie oczekuje odpowiedzi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
maszkar napisał:

Zamiast zaczytywać się głupotami z internetu, poczytaj lepiej Biblię, Może się kiedyś nawrócisz.

a Ewangelię św Marka to mam czytać do 16,8
czy do 16,20
bo w najstarszych rękopisach Kodeksie Synajskim i Kodeksie Watykańskim to się na 16,8 kończy
paszoł won burku jeszcze raz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Wacek1 napisał:
Tak sie zastanawiam, czym ten bog tak sie zmeczyl, ze musial odpoczywac caly dzien.

dlaczego
na tym forum na każdy temat ci odpowiedzą
jak mi tłumaczył jeden żyd
dzień jest tutaj pojęciem umownym określającym jednostkę czasu, nie mającą nic wspólnego z jedną dobą ziemską
tak, żeby prosty człowiek mógł to pojąć
pojąłeś???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
408 Postów

(maszkar)
Wyjadacz
Wacek1 napisał:

Masz rację tego nie jest w stanie pojąć taki malarz budowlany bez kwalifikacji jak Ty Optimusie podwójna reaktywacjo

jasta102 napisał:
maszkar napisał:

Zamiast zaczytywać się głupotami z internetu, poczytaj lepiej Biblię, Może się kiedyś nawrócisz.

a Ewangelię św Marka to mam czytać do 16,8
czy do 16,20
bo w najstarszych rękopisach Kodeksie Synajskim i Kodeksie Watykańskim to się na 16,8 kończy
paszoł won burku jeszcze raz

Dalej kluczysz dziadziuniu, a może pamięci nie staje (może nic już, prócz serducha, nie staje) o czym było pisane. Przypomnę, miałeś odnieść się do sześciu tez, które napisałem, a Ty cały czas uprawiasz wodolejstwo, włącznie z dezawuowaniem wartości Biblii. Jak zmieszać Twoją wiarę i chrześcijaństwo z kałem to wyjdzie na obraz i podobieństwo jasta102. Nie masz żadnego prawa bronić żadnych świąt из Польши, a nawet ramadanu.

Tezy które wcześniej zamieściłem:

maszkar napisał

1. 666 jest liczbą człowieka i bestii
2. 666 nie jest zaprzeczeniem boskiej doskonałości, a raczej niedokończoności, bo Bóg w 6 dni ukończył niebo i ziemię, i wszystko co w nich, na nich się znajduje, a siódmego dnia w sobotę odpoczął i poświęcił go, czyniąc tym akt stworzenia doskonałym.
3. 666 jest także liczbą, symbolem niepohamowanego bogactwa: 1 Król. 10:14
" Ilość złota, jakie napływało do Salomona w ciągu jednego roku, wynosiła sześćset sześćdziesiąt sześć talentów..."(BW) i związanej z tym chciwości ludzi nienasyconych.
4. 666 nie ma nic wspólnego z trójcą świętą, która jest późnochrześcijańskim wymysłem.
5. 666 nie ma nic wspólnego z alfabetem łacińskim. Nowy Testament został spisany po grecku, a niektóre urywki po aramejsku.
6. 666 z wersetu 13, to formuła zadania matematycznego zawierającego odpowiedź : Co to jest? Po wodzie pływa i kaczka się nazywa.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
maszkar napisał:
Przepraszam plik był w formacie rar i nie został dodany, ale już poprawiłem Jest wolny od wirusów, działa pod Windows.
Plik załącznika:
Nazwa pliku: biblia_win_14_full.zip
Wielkość pliku: 47516

a co tu to nie można
www.biblia.info.pl/biblia.php
a ja może wolę Wujka
bądź Wójka
jeśli ci to coś mówi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok